Als we horen of lezen over ADHD, is dat meestal met betrekking tot kinderen. Veel mensen weten echter niet dat ADHD ook bij volwassenen kan voorkomen. Sinds enkele jaren komt hierrond meer besef. Omdat ADHD vaak gepaard gaat met andere problemen kregen patiënten in de hulpverlening eerder diagnoses als angststoornis, alcoholverslaving of depressie. Of de ADHD symptomen werden toegeschreven aan een impulscontrole stoornis of een borderline persoonlijkheid. Omdat echter de ADHD niet werd herkend, waren de behandelingen vaak niet juist afgestemd, wat tot weinig resultaat leidde.
Wat is ADHD ?
ADHD is een gedragsstoornis die wordt gekenmerkt door een concentratietekort (aandachtsstoornissen), impulsiviteit (ze handelen zonder eerst te overwegen wat de consequenties zijn) en/of hyperactiviteit (overactief).
Dit zijn alle drie normale en veel voorkomende verschijnselen, maar bij ADHD zijn ze erg hardnekkig en zo sterk dat de ontwikkeling erdoor bedreigd wordt. Je moet spreken van een handicap in plaats van een overmaat aan speelsheid.
In het algemeen zijn er 3 subtypes van ADHD :
- ADD: hier staan de aandachts- en concentratiestoornissen op de voorgrond.
- impulsiviteit en hyperactiviteit, maar zonder aandachtsproblemen
- impulsiviteit, hyperactiviteit én aandachtsproblemen. Dit subtype is wat men algemeen verstaat onder ADHD.
Bij het volwassen worden zien we vaak dat de ADHD overgaat in ADD, en om die reden vaak minder snel wordt herkend.
Hoe krijg je ADHD ?
Een eenduidige oorzaak van ADHD kan niet worden geïdentificeerd, erfelijkheid speelt hierin een rol (± 75% volgens onderzoek). Uit onderzoek blijkt dat er in de hersenen van ADHD’ers bepaalde processen niet optimaal verlopen. Steeds meer stemmen gaan op en steeds meer onderzoeken wijzen in de richting van voedingsproblemen, zoals te veel suikers en vetten, te weinig van bepaalde vitamines en mineralen of individuele allergieën voor bepaalde stoffen. Deze veroorzaken niet steeds ADHD, maar kunnen het wel uitlokken, in standhouden of verergeren.
Hoe vaak komt het voor ?
Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met ADHD, ongeveer 30% het volledige pakket symptomen wordt meegenomen naar de volwassenheid en dat bij ongeveer 50-60% één of meer hinderlijke symptomen blijven bestaan. Concreet betekent dit dat ongeveer 1% van de volwassen bevolking ADHD heeft.
Wat voor problemen kan je verwachten ?
- vergeetachtigheid
- moeite met planning op lange termijn
- vlug afgeleid
- teveel taken opnemen en niet afmaken
- slechte tijd-structuratie
- vaak op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen
- nood hebben aan spanning
- temperamentvol gedrag
- stemmingswisselingen
- problemen met sociaal contact
- impulsieve beslissingen nemen
- studies niet afmaken
- vaak van job veranderen
- problemen met geldbeheer
- slaapproblemen
- relatieproblemen
- laag zelfbeeld en onzeker
Het is uiteraard niet zo dat als je ADHD hebt, je automatisch al deze problemen hebt. Maar de kans om ze te ontwikkelen ligt wel wat hoger bij mensen bij ADHD. Naast rekening te houden met mogelijke zwaktes en problemen, is het ook belangrijk je sterke kanten te leren kennen en benutten.